Apie projektą

Plačiau

UAB ,,Toksika“ Šiaulių rajone vietoje buvusio sąvartyno įrengė 3,859 MW galios saulės elektrinę

Saulės moduliai

TSM-DEG21C.20 655W

Elektrinės galia

Maksimali galia, kW

Sutaupomas CO₂

Numatomas kiekis per metus, t

Šiandien pagaminta

Atnaujinama kas 5 min., kWh

Projekto vieta

3,859 MW saulės
elektrinę „Toksika“ įrengė Šiaulių rajone uždaryto Aukštrakių sąvartyno vietoje

UAB ,,Toksika“ šį sąvartyną uždarė ir sutvarkė, vykdo nuolatinę viso jo sklypo priežiūrą.

Aukštrakių odų pramonės skystų atliekų sąvartynas yra Jurgeliškių kaime, apie 8 km į Šiaurę nuo Šiaulių miesto centro. Uždarytas sąvartynas yra industrinėje teritorijoje, kur aplinkinėse teritorijose vystoma su atliekų šalinimu susijusi veikla.

Jo vietoje yra įrengta 3,859 MW galios saulės elektrinė, sudaryta iš 5891 modernaus 650W saulės modulio bei 13 galingų ir itin pažangių inverterių. Elektrinė pradėta eksploatuoti 2023 m. gruodžio 29 d. Jai veikiant planuojama sutaupyti iki 2000 tonų CO₂ per metus.

Nustatyta, kad gretimai elektrinės sklypo yra mažojo erelio rėksnio buveinės. Mažasis erelis rėksnys įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą, taip pat į Europos Sąjungos Paukščių direktyvos I priedą.

Direktyva visas valstybes nares įpareigoja išlaikyti palankią mažųjų erelių rėksnių apsaugos būklę ir steigti jiems saugoti skirtas teritorijas, kurios sudaro ES saugomų teritorijų tinklą – Natūra 2000.

Saugoma reta rūšis

Saulės elektrinės kaimynystėje
gyvena itin retas Mažasis erelis rėksnys

Dėl urbanizuotų teritorijų plėtros, intensyvios žemdirbystės, miškininkystės, suaugusių paukščių šaudymo ir lizdų naikinimo Vakarų Europoje mažieji ereliai rėksniai išnyko prieš 100 – 200 metų. Didžioji jų dalis išliko Rytų ir Vidurio Europos šalyse. Lietuva svarbi siekiant išsaugoti šiuos paukščius Europoje. Nors mūsų šalis sudaro vos 1,5  % Europos Sąjungos teritorijos, tačiau kaip gyvenamoji vieta mažųjų erelių rėksnių sudaro 20 %  ES gyvenančių paukščių.

Mažasis erelis rėksnys – vidutinio dydžio plėšrusis paukštis. Jis sveria 1,1 – 2,2 kilogramo. Tarp paukščio ištiestų sparnų galų atstumas siekia 145 – 168 cm. Kaip nekeista, patelės yra didesnės už patinus. Bet mokslininkai teigia, kad tai dieniniams ir naktiniams plėšriesiems paukščiams įprastas dėsningumas.